Previous Next

Saradnja Ministarstva privrede KS i Općine Ilijaš: Potpisan sporazum o nastavku investiranja u IZ Željezara i Luka

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održali su danas sastanak na kojem je potpisan sporazum o novom investiranju u industrijske zone u Ilijašu, Luka i Željezara. Sastanku su prisustvovali i pomoćnici načelnika Merima Osmanović, Aziz Fazlić i šef Odsjeka za privredu i lokalni razvoj Mirza Marukić. Radi se o šest projekata koji će biti realizirani, za koje će Ministarstvo privrede izdvojiti 775.000 KM, a Općina Ilijaš učestvovati sa 160.000 KM vlastitih sredstava.

Ministar Mijatović naglašava da je ova podrška nastavak dobre saradnje sa Općinom Ilijaš.

- Općina Ilijaš je naš cijenjeni parner u ovom programu, radi se o infrastrukturnom uređenju industrijskih zona, o šest pojedinačnih projekata. U dosadašnjem periodu za industrijske zone u Ilijašu izdvojeno je 3,5 miliona KM. Vidimo veliki napredak i potencijal, kako za općinu Ilijaš i njen razvoj, tako i za privrednike u Kantonu Sarajevo, kazao je Mijatović napomenuvši da je ovogodišnji Budžet Vlade KS za podsticaje u privredi 7,5 miliona KM, te postoji mogućnost da Općina Ilijaš ukoliko aplicira sa kvalitetnim projektima dobije i dodatna sredstva.

Programom je planirana raspodjela ovih sredstava za infrastrukturno opremanje industrijskih zona, uređenje priključnih i pristupnih puteva, bolju komunikaciju unutrašnjeg transporta, obezbjeđenje snabdijevanja vodom, električnom energijom, zemnim gasom, te razvoj i podsticaj industrijske proizvodnje.

Načelnik Fazlić zahvalio je Vladi KS i kazao je da je ovaj sporazum nagovještaj daljeg investiranja, stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u okviru općine Ilijaš.

- Potpisali smo već sporazum sa Ministarstvom komunalne privrede, ovo je drugi sporazum koji potpisujemo sa Ministarstvom privrede. Radi se o investiranju u industrijske zone Ilijaš, prije svega u IZ Luka i jedan projekat u IZ Željezara, ukupne vrijednosti 775 hiljada KM, koji će finansirati Vlada KS, a Općina Ilijaš imat će 161 hiljadu KM imati učešće iz vlastitog budžeta, dakle oko 900 000 KM investiranja u saobraćajnu i gasnu infrastrukturu. Ovo je lijep nagovještaj daljeg investiranja, želimo da našim privrednicima stvorimo priliku i najbolji mogući ambijent za poslovanje. Naša privreda ima trend rasta, samo u prošloj godini izvezeno je oko 380 miliona KM vrijednosti i jedina smo općina u KS koja ima pozitivan spoljno-trgovinski bilans, pokrivenost izvoza uvozom 200 posto, što je garant daljeg razvoja lokalnog poslovnog ambijenta i ekonomije, kazao je Fazlić.

Ovom prilikom načelnik Fazlić poklonio je ministru Mijatoviću suvenir, simbol bosanskohercegovačkih nacionalnih spomenika a koji se nalaze u Ilijašu – Starobosanski grad Dubrovnik i Nekropola Kopošići. Nakon sastanka u kabinetu upriličen je i obilazak industrijskih zona Željezara i Luka.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba