Previous Next

Dan nestalih općine Ilijaš: Mnoge majke su umrle uzaludno tragajući za svojom nestalom djecom

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća, te prigodnim programom na centralnom spomen obilježju u Ilijašu obilježen je Dan nestalih općine Ilijaš uz poruku "Govorite, šutnja je bol duše". Deveti juni je odabran kao datum sjećanja na nestale Ilijašane, jer je najveći broj nestalih upravo na ovaj datum 1992. godine odveden iz svojih domova u logore, nakon čega im se gubi svaki trag.

Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, i ove godine pitaju isto pitanje „GDJE JE?“. Njihova borba traje više od tri decenije, da saznaju gdje su njihovi sinovi, očevi, majke i kćerke.

Bol koju nose ovi mjeseci za naše građane uvijek posebno naglašava načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

- Kraj maja i juni su dani kada građani Ilijaša tuguju za onim što se desilo 1992. godine. Veliki broj ljudi izgubili su živote u zločinima, a sve se dešavalo na jedan svirep način, klasičnim strijeljanjima, masovnim grobnicama, odvođenjem na žive štitove, pa do ove situacije da se traga za 45 naših sugrađana i ne znamo gdje su, to puno govori o onima koji su to uradili. Do dan danas njihova savjest nije proradila, nisu dali osnovne informacije koje bi pomogle da nađemo naše sugrađane. Uvijek se nadamo da će savjest proraditi, ali se razačaram i zapitam šta je savjest, to je naš odnos prema nekoj ideji, oni misle da je njihova ideja ispravna i informacije o tome bila bi izdaja njihovog projekta. Ipak se nadam da će kod nekih pojedinaca savjest proraditi i dati nam nadu. Čestitam našem Udruženju koje je aktivno svake godine i ne samo na ovaj dan, podsjeća i važno je da ova saznanja i istina ostaju u našoj svijesti i naš odnos da nikada nećemo zaboraviti naše sugrađane i angažirati ćemo se do kraja, dok postoji bilo kakva šansa da pronađemo bilo koga od naših nestalih sugrađana, zaključio je načelnik Fazlić.

Na području općine Ilijaš trenutno se traga za još 45 osoba, postoje neka eksperimentalna iskopavanja, ali novih informacija nema.

U međuvremenu, majke umiru, samo tri su žive i još se nadaju vijestima koje će značiti određenu utjehu za njihove duše, da mogu imati mezar koji će posjetiti, da se mogu oprostiti od svojih najmilijih.

Predstavnici udruženja porodica nestalih u BiH postali su simbol borbe za pravdu u poslijeratnoj BiH. Udruženje porodica nestalih Ilijaš neumorno radi na otkrivanju informacija o nestalim i zadovoljavanju pravde, te sarađuju sa drugim udruženjima iz BiH i regiona. Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih Ilijaš, neumorno predvodi ovu borbu. Ona je heroina ove borbe, a njena snaga inspiracija ovome gradu.

- U BiH danas se traga za 7600 nestalih, od toga 6500 Bošnjaka. Sve ovo što radimo radimo zbog naše djece, majki više nema, umrle su, nisu dočekale istinu, tri su majke još žive. Ja više od 30 godina živim život majke kojoj je nestalo dijete, supruge kojoj je nestao muž, komšija, rođak. Borimo se i ne odustajemo, barem da djeca stradalih dostojanstveno žive, jer nade u nove informacije i pronalazak nestalih sve je manje, poručila je Zekija.

Kraj maja pa do polovine juna 1992. godine je period koji će crnim slovima biti ispisani u historiju Ilijaša. Počelo je u Bioči, zatim u Lješevu, Luci, Kadarićima pa sve do Crne Rijeke. Više od 500 građana Ilijaša je bilo zatvoreno u logorima, mučeno, odvođeno na žive štitove i zlostavljano.

Svoje literarne radove u nastavku pročitala su djeca koja dolaze iz porodica nestalih, te su dobili nagrade i zahvalnice: Amar Masnopita, Asja Dinar, Ajla Dinar, Una Masnopita i Ali Osmanović. Zahvalnice su dobili i sportski klubovi koji su doprinijeli svojim učešćem ovogodišnjem programu: Ženski odbojkaški klub Ilijaš, Odred izviđača Mladost Ilijaš, FTS FUNINO ACADEMY, Sportska akademija Ilijaš, Košarkaški klub Mladost Ilijaš, Atletski klub Ilijaš i Škola fudbala Tempo Ilijaš.

Nakon završetka programa delegacije su položile cvijeće, te svi prisutni krenuli u protesnu šetnju gradom. Nakon protestne šetnje kroz grad, građani su obišli brdo Žerovanj iznad Ljubnića kod Ilijaša, gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 32 nestale osobe, gdje su porodice poručile da nisu zaboravile počinjeni zločin i gdje je održan čas historije. Večeras iza akšam namaza bit će proučen tevhid svim šehidima i nestalim osobama sa područja općine Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba